Onderzoek is meer dan studeren

Gepubliceerd op 24 januari 2022 om 10:42

Onlangs kwam in een gesprek het woord Heem naar voren. Op een of andere manier was ik getroffen door de schoonheid van dit woord. Het is een woord dat nooit echt de kans heeft gekregen in de Nederlandse taal. Het werd al snel het vervangen door Thuis. Zoekend naar de betekenis kwam ik het afgeleide woord Heemkunde tegen en toen viel het kwartje. Heemkunde is namelijk het onderzoek doen naar de eigen leefomgeving. En ik dacht: dit doe ik!

De manier waarop je onderzoek kunt doen –volgens wikipedia – kan verschillen. Je kunt je richten op geologie, geschiedenis, aardrijkskunde, dialecten, biologie, genealogie of wat dan ook. Hoewel ik me altijd al richtte op wat ik zie en opmerk in mijn omgeving, ben ik het laatste jaar me enorm aan het verdiepen. En dat gaat verder dan alleen de planten en bomen. Ik woon in de Hoeksche Waard, een eiland omringd door rivieren die een verlengde zijn van de Maas en de Rijn. Een delta, een kleigebied. Een gebied dat vol zit met verhalen.

Hoewel de toevoeging –kunde aan Heemkunde wetenschappelijk aandoet, pak ik het op mijn eigen manier aan. Ik wissel het lezen van wetenschappelijke literatuur af met visualisaties, duik net zo makkelijk het museum in als dat ik in de natuur rondstruin en luister met net zoveel verwondering naar lezingen van herbaristen als naar de stilte. Ik laat me leiden door mijn intuïtie. Soms voelt dat als een niet te negeren behoefte, een andere keer zie ik iets uit mijn visualisaties terug in een boek of op internet. Tekens die zo duidelijk zijn dat ik er vanzelf mee aan de slag ga.

En alles verwerk ik met mijn creativiteit. Meegaan met de flow is niet altijd makkelijk. Het vraagt veel van mijn geduld, passie, doorzettingsvermogen en de rust om stil te zijn en af te wachten. Maar als er eenmaal een rode lijn opvalt of er ontstaat iets uit mijn handen, kan ik mijn geluk niet op. Het is zo puur. Pure schoonheid. Heemkunde is een studie naar de eigen leefomgeving, maar voor mij is het een onderzoek naar thuis, naar thuiskomen.

En nu mijmer ik… docent Intuïtieve Heemkunde… mmm…. Zou daar behoefte aan zijn?