A Woman's Herbarium

Gepubliceerd op 5 juli 2024 om 17:58

A Woman’s Herbarium. De naam is al lang bij me. Het begon als kunstproject voor het Rijksmuseum en Etsy om de Rijksstudio te promoten. Geïnspireerd door de prachtige schilderijen maakte ik bloemen, takjes, bladeren en vlinders van textiel met daarop een schilderij van het Rijksmuseum. Ik weet niet meer welk schilderij me als eerste raakte, maar het waren de geportretteerde vrouwen die in mijn hoofd bleven rondzingen. Jongedames, oudere dames, hun trots, hun kwetsbaarheid. Uiteindelijk zocht ik in de Rijksstudio alle levensfases bij elkaar en toverde ze om tot botanische objecten. In een houten vitrinekist presenteerde ik ze bij het Rijksmuseum. Het museum en Etsy hadden hun eigen plannen ermee, ik maakte nog enkele replica’s voor de verkoop en zo verdween A Woman’s Herbarium ergens op mijn site, zwerft het rond online in de Rijksstudio en kom ik het op Pinterest nog geregeld tegen.

Bizar, want het was een enorme stap voor mij richting vrij werk maken. Ik zat op het hoogtepunt van mijn maatwerk kunstenaarschap en ik snakte naar het vertellen van mijn eigen verhalen. Het verhaal brengen van de vrouw, haar verleden, haar gevoelens, haar emoties… Verhalen die niet gezien werden of ik was te onzeker om ze te vertellen. Het is een lange weg geweest voor ik er vol voor durfde gaan. Echt vrij werk te maken zonder te denken of het wel verkoopt. Er is altijd wel iets op je pad. Nog steeds.

Ik ben een verhalenverteller. Verhalen diep in mij, verborgen in vrouwen, onthouden door de planten. Het maakt me enorm dankbaar dat het afgelopen jaar 6 vrouwen ook hun verhaal vonden en nu verwerken in hun Woman’s Herbarium. Hun eigen manier en stijl vinden om hun verbinding met planten, de natuur en zichzelf te verwerken in hun zelf gebonden boeken. Ik ben dankbaar dat ik nog een tijdje met ze mee mag struinen. En dat er in september weer vier vrouwen starten. Hun fase in het leven gaan weergeven in een verzameling botanische objecten, A Woman’s Herbarium.

 

Alle lessen zitten momenteel vol. Wil je op de hoogte blijven wanneer een nieuwe groep begint? Stuur me dan een berichtje of meld je onderaan deze pagina aan.